19 d’abril 2019

llegir o no llegir.

Llegir és una de les coses que més m'agraden, però a part de ser un gran plaer també és un gran exercici pel nostre cervell i mantenir-lo saludable.



Així que des d'aquesta pàgina t'aniré parlant dels llibres que llegeixo.

I et deixo un seguit de raons per les quals és tan important llegir:

  1. Desenvolupa la nostra empatia: el fet d’accedir a la manera de pensar i sentir d’altres persones, encara que siguin personatges de ficció, ens ajuda a entendre pensaments i sentiments diferents dels nostres.
  2. Ens permet viure experiències que, altrament, no experimentaríem: el cervell no estableix una gran distinció entre els fets que llegim i els que experimentem en la realitat, de manera que tots dos li produeixen sensacions molt similars.
  3. Desenvolupa la capacitat d’atenció: l’estructura pròpia de qualsevol relat (plantejament, nus i desenllaç) «ensenya» el nostre cervell a pensar de manera seqüencial i, per tant, a mantenir la concentració i atenció durant tota aquesta seqüència
  4. Desenvolupa la nostra comprensió lectora.
  5. Exercita el processament del llenguatge escrit.
  6. Estimula l’activitat cerebral: s’ha demostrat per ressonància magnètica que els nens als quals se’ls llegeix contes mostren més activitat cerebral (en les àrees de significat del llenguatge i en les de visualització).
  7. Desenvolupa i conforma la nostra identitat: intervé en la configuració de les nostres connexions mentals, creant noves idees i formes de pensar.
  8. Enforteix les nostres connexions neuronals: en estimular el nostre cervell, el manté «en forma» (ens fa pensar, ordenar i interrelacionar idees, etc.).
  9. Augmenta les reserves cognitives del cervell, reserves que sembla que tenen un paper fonamental per mantenir-lo sa en la vellesa i protegir-nos de les malalties neurodegeneratives.
  10. Retarda i prevé la pèrdua de memòria (relacionat amb el punt anterior).
  11. Ens ajuda a agafar el son: com que és una activitat relaxant per al nostre cervell, ens «prepara» per dormir (sempre que no ho fem amb un dispositiu retroil·luminat).
  12. Augmenta el flux sanguini en el cervell.
  13. Augmenta la nostra capacitat per al pensament analític i crític.
  14. A més de millorar les funcions del nostre cervell, incrementa la capacitat de resposta.
  15. Ens fa més bons oradors: en contra del que es pot pensar, és la lectura la que ens ensenya a parlar bé; no l’exercici de la parla.

Així doncs ara, sabent tot el que ens aporta, espero que gaudeixis de llegir tant com jo.

Digues la teva!

latest 'grams from @laia_altimir

© SIMPLE i SENZILL.