31 de març 2020

who made my clothes?.

Photo by Vince Gx on Unsplash


Aquesta frase segurament l'has escoltat milers de vegades, però potser no saps d'on ve i és que fa referència al desastre que va passar a Rana Plaza on van perdre la vida més de 1000 treballadors i uns centenars més van resultar ferits en una fàbrica de roba en condicions infrahumanes i evidentment sense mesures de seguretat, d'això ja fa ara més de set anys.

Arran d'aquest fet, la Fashion Revolution week ens incita que demanem a les grans empreses de moda que siguin transparents en saber qui fa la roba que duem i en quines condicions treballen (#whomademyclothes), perquè els treballadors tinguin un salari just i unes bones condicions de treball.

Per saber de què et parlo pots veure el documental de Netflix, The True Cost. Per mi va ser un abans i un després en la manera de consumir roba, m'ha fet entendre com funciona aquest negoci de la moda ràpida i com inconscients som de vegades comprant coses que ens posarem una vegada a la vida...

Potser et demanes com pots fer tu per millorar una mica el sense sentit d'aquesta indústria, personalment no sóc experta en aquest tema però sí que estic millorant una sèrie de coses:

Intento no consumir moda ràpida.

És a dir, deixar de comprar a les grans cadenes de moda, que no cal enumerar però que tots sabem quines són. Haig de dir que aquest punt l'estic millorant de mica en mica tot i que confesso que hi ha vegades que encara em costa...

Treure profit al que ja tens.

Et parlo sovint de fer neteja d'armari i vendre o donar allò que no ens agrada per quedar-nos tan sols amb el que els encanta i ens agrada posar-nos sovint. Si tens un armari ple de coses que t'encanten, no tindràs la necessitat de sortir a comprar tantes vegades i recorda: combina, combina i combina.


Compra a productors locals.

Actualment estan creixent els productors locals (o online) que tenen una política de qualitat sostenible i treballen amb materials naturals com la llana, el cotó orgànic, la seda, el bambú i inclús amb materials reciclats...
Personalment no les trobo gens barates, però és clar, tenim el mal costum de comparar els preus amb les marques de moda ràpida i hem de pensar que el que comprem és de més bona qualitat, no danya el medi ambient i ens durarà molt més així que al final, el preu serà el mateix.


Pensa abans de comprar.

Si és un clàssic, però t'asseguro que funciona. Compra amb el cap i mira bé l'etiqueta per saber on i de què està fet abans d'endur-t'ho cap a casa.


I compra de segona mà.

Ja saps que jo ho he fet un parell de vegades i he trobat coses boniques i a molt bon preu. Pots trobar peces de roba increïbles a les quals donaràs una segona vida i tu hauràs estalviat una pila de diners.

Pensa que si molts fem aquests petits canvis, comprem menys i si comprem menys, les grans empreses guanyen menys diners i no produiran tant, per tant no faran tant de mal al medi ambient, així que una mica cadascú és un molt entre tots.

I tu, que faràs per saber qui fa la teva roba?

Digues la teva!

latest 'grams from @laia_altimir

© SIMPLE i SENZILL.